Du visar för närvarande Turkiets Riviera – Som den franska en gång var

Turkiets Riviera – Som den franska en gång var

Sydöstra Turkiet är vår favorit i Medelhavet och kan väl konkurrera med Mallorca. Det är Turkish Delight hela vägen.

Många kommer till Turkiet för att det är billigt. Fortfarande är priserna 20-25 procent lägre än i övriga Medelhavet. Men turkarna är också mycket bra på femstjärniga hotellanläggningar och de håller som regel vad de lovar.

Det är vackert och fina stränder och bra shopping.

Men det finns många andra plus. Vänlighet, gott om helt olikartade sevärdheter och fantastisk mat, kanske Medelhavets allra bästa och därtill goda viner och öl. Turkiet är inte bara prisvärt, det är ett fantastiskt resmål och dess sydöstra kust är inte bara Kebabkusten, utan den verkliga turkiska rivieran, som har den charm den franska måhända en gång hade.

Sydöstra turkiska kusten är en smal strandremsa, bakom vilken bergen snabbt reser sig med grönblå tunga pinjeskogar vid foten upp mot Taurusbergens ockra och sandstensgula högfjäll på 1700-2000 meter. Ett närmast blåaktigt dis ger dem en slöja av mystik och till kusten för de året runt friskt vatten från anatoliska högslätten, vatten som låter tusentals blommor blomstra, grönsaker och fruktträd bli solmoget saftiga ända in till det om hösten flödar av färskpressad vinröd granatäppeljuice.

De flesta investeringar som görs i turismen görs med turkiska pengar och många hotell, även större är familjeägda, personalen mestadels turkisk, dvs det ger en angelägen servicekänsla, bättre än i de Medelhavsländer som har invandrad servicepersonal, mestadels från Östeuropa.

Det är klart många fasar för att shoppa, när man ska pruta, Men på senare år tvingar städerna fram en mer sansad affärsmoral. Många affärer som jagat kunder med inkastare, rop och handpåläggning har fått stänga några dagar och fått höga böter. Skandinaver handlar mer om de får titta i lugn och ro lyder budskapet.

Turkiet är ett lätt och vänligt land att resa runt i. Säsongen är lång med över 300 soldagar i sydöstra delen.

Hotellstandarden är hög, särskilt på all inclusivesidan. Den som varit i Thailand kan få sitt lystmäte även här på poolområden, trädgårdar och mycket god mat.

Det är rent och hög standard.

Turkiet har heller inga avspärrade stränder.

Billiga minibussar, dolmus, är bara att hejda på gatan eller vägen och går såväl inom samhällen som mellan städer. Turkiet har också ett väl utbyggt expressbussnät, med låga priser och bekväma bussar.

Överkomliga taxipriser gör även detta till ett rimligt alternativ över kortare sträckor.

Det går också att hyra bil, billigt, även om bensinen närmat sig våra prisnivåer. Vägstandarden är bra och det är gott om rastplatser, på vackra ställen, ofta med ordnade grillar och bord för picknick.

Det är kanske lite sämre ställt med bilsäkerhet och körskicklighet. Bakljus verkar vara en lyx för många långtradare. Efter mörkrets inbrott blir alltså bilåkande betydligt mer riskfyllt. Annars är även vägarna upp i bergen och mindre landsvägar av bättre standard än på många andra håll i Medelhavet.

Det är grönt och gott om vatten, vilket gör att du kan handla vid dignande bord av frukt och grönt, på marknader och längs vägarna, nästan året om. I mitten av oktober 2009 hade Side fortfarande 32 grader i luften och 26 i havet, något varmare än normalt, men säsongen varar in i november.

Turkiet är ett matland, med fräscha råvaror och varierade rätter, mycket grillat.

Det finns också gott om små pensioner, där du kan få ett fräscht rum med balkong, enkelt och rent, t o m pool på gården och frukost för så lågt som 150 SEK per person i oktober 2009.

Det ständigt sprudlande och forsande vattnet gör naturen tilltalande. Bergen klättrar snabbt innanför kusten up mot 1700 och ända upp till 3000 meter. Bergsfoten är grön, täckt av pinjeskogar, sedan kommer kalfjäll, canyons, forsar och gröna sjöar, forsar och fina vandringsmöjligheter. Ett lätt blådis gör bergen till en palett av ockra, rött och gult på håll.

Här finns gott om varierade sevärdheter; Du kan göra en flodtur på Manavgatflodens gröna vatten. Börja med vattenfall och sluta med svalkande flodbad, precis vid den långa öde strand där floden rinner ut. Nåja öde. Förutom alla de andra utflyktsbåtarna från floden och som kommit till floden från Side och havet. Här finns solstolar och här bjuds nygräddade pannkakor med bl a choklad, samt färskpressad juice och grillmat från små stånd. Rafting på Beskonak görs hela säsongen och kan vara väl så rafflande om våren. Till Pamukkales heta bassänger och även till Afrodites heta bad tar du helst en tur med övernattning. I Aquapark finns alla vattenrutschkanor du kan önska, men du kan också simma med delfiner. Ett hammambesök gör dig gott. Räkna på någon timme borta från världen, skrubbad i skum och masserad känner du dig helt helad. Vi lovar.

Antalya är en mysig miljonstad, nu med modern spårväg. Dess historiska centrum klänger sig ned i serpentingator fyllda av basarer och caféer mot den vackra hamnen. Antalya ligger mycket vackert i sin bukt med blånande berg på bägge sidor och långa sandstränder i utkanterna. Själva staden ligger på en klipphylla över havet. Shopping anbefalles. Det gör också Club Arma, en toppenrestaurang med Rivieralik terrass straxt ovanför hamnen och historiska lokaler. Under den glider utflyktsbåtar förbi vattenfall som kastar sig över branten intill grottformationer.

Ving öppnar 2010 även turistorter ”norr” om Antalya, på väg mot Kas, som bl a Apollo haft tidigare. Kemar är en lugn och välstädad stad på 20 000, som inte ens hade landförbindelse förrän på 1980-talet, då man vackert fick ta båten hit. Nu är det motorväg. Vattnet är gnistrande klart, stränderna polerad småsten. En fin gågata med prydliga planteringar går ovanför stranden, dit du kommer via små viadukter nedåt. Bryggor, en del med fladdrande solskydd och mjuka dynor och låga bord kan göra dig till pascha för en dag med en drink eller det läckra äppelteet.  Beldibi och Camyuva är än lugnare småbyar i närheten. Där bor du på femstjärniga och lyxiga anläggningar. Den som lämnar dem är i små byar, men det är så med Turkiet att shoppingstånd och små restauranger växer ur skjul och kanske bara ett tält. Vad gör det? Du möts överallt av turkisk vänlighet och mat tycks kunna trollas ur tomma intet. Även om du kanske inte dricker dricksvattnet är tillgången på färskt bergsvatten ändå något som gör hygienen bättre och risken för matförgiftning mindre. Mycket i det turkiska köket är dessutom grillat och därmed mindre riskfyllt.

Antalya är mittpunkt i regionen. Flygplatsen tar årligen emot nära åtta miljoner människor och Alanya ligger på två timmars motorvägsavstånd. Om några år kommer även Alanyas flygplats att vara utbyggd och då kommer exploateringen att vandra söderut än längre.

Side är en lugn familjepräglad stad med gott om historiska sevärdheter. Den antika staden Perge ligger inte långt härifrån och hade Turkiets största romerska badanläggning, nu i ruiner. Romarnas sett att sköta uppvärmning med golvvärme och varmluftskanaler är fascinerande att skåda. Side har också trevlig shopping och hamnkvarter med många restauranger.

Alanya har rykte om sig som ungdomarnas syndiga huvudstad. Men Alanya med 250 000 invånare är så mycket mer. Kleopatrastranden är en av kustens finaste sandstränder. Borgen på sin halvö är ett tjusigt blickfång dag som natt. Den välordnade strandpromenaden hyser såväl diskon som mer romantiska krogar och ett otal vackra utflyktsfartyg. Röda tornet försvarade en gång det antika skeppsvarvet och har nu även fått ge namn åt en av de bättre krogarna med disko på bokstavligt hög nivå och Turkiets enda mikrobryggeri. Också Alanya är en shoppingstad med omfattande basarer straxt innanför hamnen. I Alanya bor många svenska vinterliggare och flera svenskar börjar även köpa lägenheter här.

Kusten fortsätter söderut, men utan samma infrastruktur, men bra vägar och flygplatser, så var så säkra det blir snart ännu fler turistorter.