Hitta bästa lågprisflyget

Lgpriskartan

Hitta billigt flyg från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


Senaste Nytt

Allra senaste nytt från resebranschen hittar du hos Travel Insider.


Resereportage och Guider


Guides

New York? Paris? London? Venedig? Resetips har reportage och guider från hundratals städer och länder.Prisvärd lyxkryssning

Hamnen i Portofino, Italien

En rundresa till Medelhavets klassiska städer betyder oftast trängsel, dyra hotell, och dyra restaurangbesök. Prova en kryssning istället - mera avslappnat och klart prisvärt.

Läs mer>>>


Venedig på vintern

Åker du till Venedig i februari kommer du lagom till karnevalen.

På sommaren är Venedig en kokande kittel full med turister. Men på vintern är staden både lugnare och vackrare.

Läs mer>>>


Sol, vind, och vatten

Doonbeg, Ireland

Irland är en klassisk golfdestination. Vi for dit en vecka i oktober för att prova på lite irländsk höstgolf. Skulle det bli sol, vind, eller vatten?

Läs mer>>>


Populärt just nu

 

Den främsta shoppingstaden på andra sidan Östersjön

Tallinn - Shoppa skjortan av dig

Senast ändrad 27 December 2008

Tallinn har kopplat greppet som den främsta shoppingstaden på andra sidan Östersjön. Medlemskapet i EU har inte medfört den prischock man kanske kunde väntat. Tvärtom har antalet turister och konkurrensen ökat, vilket hållit priserna i rätt stabilt läge.

Antalet modeaffärer inne i centrala Tallinn har ökat kraftigt, så nu är det inte bara de stora shoppinggalleriorna som gäller. Estland har också utvecklat mer egen design och egna varumärken av hög kvalitet och en design som är mycket väl anpassad för svensk smak och för en yngre/medelålders publik.

Köpvärt är allt gjort i det estniska linnet; klänningar, skjortor, kavajer, dukar, servetter, blusar m m. En herrskjorta i linne kostar runt 250-275 SEK, en stor bordsduk 175-200 SEK. En tunn linnekavaj fyndades för 475 SEK. Det här gäller i Tallinn och även i linnestaden Pärnu, om sommaren. Januarirean ska vi inte tala om.

En oerhört välskräddad herrkostym av estnisk brand Ivo Nikkola gick på 2000 SEK och satt som gjuten. En kavaj kostar ungefär 1200 SEK. En klassisk kritstrecksrandig i ylle på Baltman kostar cirka 1800 SEK. Det svåra var att välja. Välsydd, om än i Turkiet. Damkläder av samma märke sys alla i Estland. Baltman, för herrar, Monton, Sangar, Hula och Veta (främst damer) är andra märken på den estniska designhimlen.

I fjol invigdes ett ny stor shoppinggalleria mittemot Hotell Tallink. Den heter Viru Keskus och innehåller det mesta. Jeans, sportkläder, barnkläder och skor kan vara mycket köpvärt. Ett arv från den ryska tiden är måhända det enorma utbudet av raffinerade underkläder och strumpor. I Viru, liksom shoppingcentret Kriistina finns fler butiker än i något shoppingcentra i Stockholm och av alla välkända europeiska märken, inklusive allt fler egna brands. Modet är inte ett steg efter vårat och den som letar efter de gamla öststatsidealen med glitter och sminkade överdrifter blir besviken. Intresset för damhattar är dock större än i Sverige, liksom för pälsar. Sminkprodukter, skönhetsvård, glasögon är andra produkter som verkligen är prisvärda. På ett par progressiva glasögon tjänar du lätt in hela resan. Priserna är 30-40% lägre, försiktigt räknat.

Tandvård lockar också allt fler. En lagning kostar 201-467 SEK, en blekning på 30 minuter 294 SEK, en rotfyllning 350 SEK, inkl bedövning. En visdomstand dras ut för under 900 SEK, allt enligt en undersökning i DN.

Väskor, vantar, handskar, halsdukar, sportartiklar, allt från träningsskor till hela kanoter är mycket köpvärda. Och har du bilen med, helst en stor då, ska du absolut kolla utbudet av hushållsmaskiner; spisar, tvättmaskiner, byggmaterial, kakel, klinker, ja ett helt hus på en gång vore ingen dålig affär. Har du ingen bil, köp en. Nåja, här kanske du måste kolla importreglementet innan, men det vore en god affär.

It-landet Estlands priser på mobiltelefoner och ren elektronik är dock mer i nivå med våra egna, utom möjligen på TV-apparater.

Estland höjde nyligen spritskatten, dock är prisnivån fortfarande förmånlig. Ibland kan dock båten konkurrera nuförtiden. De stora livs—och spritgalleriorna nära hamnen har en del annat; glöm inte det estniska svartbrödet, de många varianterna av rysk-estniska sardiner, tandkräm, duschshampoo m m för mycket låga priser. Och i de stora sprithyllorna finns gott om sprit på dunk eller mer praktiska 10 platstflaskor x 0,5 liter med bl a vodka. Roligt, bra och annorlunda är också det rika utbudet av rysk, egentligen ukrainsk ”champagne”, mycket prisvärd och olika typer av brandy från t ex Georgien och Armenien, Den estniska likören Vana Tallinn dricks ofta ren. Men personligen har den gjort störst succé i vänkretsen blandad som ”irish coffe”, där kommer den sötbittra smaken bäst till sin rätt en kulen vinterkväll. Den som ska flyga hem rekommenderas en titt på priserna på bl a oxfilé. Estland brygger också flera sorters god öl; förutom från Saku även A le Coq och Saarenmaa. Och chokladfabriken Kalev har en del topprodukter i sitt sortiment. Fortfarande säljs stickat och luvat från landet och från Ryssland invid stadsmuren och ser du en torghandel; ge akt på bär och svamp och på blommor. Nära hamnen, i ett gammalt magasin, ligger också ”den ryska marknaden”; lågpriskläder, en hel del stickat, linnetyger och underkläder, mycket med en lite rysk touch.

För den som är här på semester och har självhushåll är livsmedelsaffärerna rena nöjet; stort utbud och för en svensk glädjefyllda priser.

Ett lite mer udda shoppingtips är apoteket.

Jan Ohlsson

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook Google Favicon  Google LinkedIn Favicon  LinkedIn Reddit Favicon  Reddit Slashdot Favicon  Slashdot Technorati Favicon  Technorati


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Jan Ohlsson - Jan Ohlsson, Grundare och Chefredaktör. Redaktör för resetidningen Travelnet Magazine i 13 år, reporter inom flyg-och resor, med analys- och trendartiklar som specialitet, sedan drygt 25 år på bl a Svenska Dagbladet, Stand By och Resflex och som frilans till åtskilliga resemagasin.

Jan Ohlsson har skrivit 317 inlägg.