Du visar för närvarande Prag – Den gyllene staden

Prag – Den gyllene staden

Mjuka skor är ett måste. För sammetsrevolutionens stad har hårda gator, även om staden ger ett mjukt intryck. Prag är en flanörernas stad.

Prag har gott om sevärdheter. Men egentligen behöver man inte se en enda. Prag är helheten, inte enskildheterna. Och ljuset är precis som det så många gånger sagts, milt gyllene, särskilt i solnedgången över Karlsbron och Lillsidan. Floden Vltava – eller Moldau på tyska- spelar en central roll i stadens geografi.

Stämningen, det mjuka ljuset, gatlyktornas romantik. Visst finns den här.

Aldrig har Prag varit vackrare. Färggranna, konstsmyckade fasader. Hela staden är som en kuliss i Amadeus, filmen om Mozart. Ett av president Havels initiativ var också att ge hela slottsområdets vaktposter gladare uniformer, ritade av Theodor Pistek som just designade kläderna till Amadeus.

Det är en konserrternas stad. Och den klassiska musiken finns också på gatan. Ofta som reklam för olika konserter.

I Prag finns ingenting som minner om det gamla östblocket. Men Prag är och har alltid varit en stad i väst. Geografiskt ligger den t o m väster om Wien. Centraleuropa är ett ord som fläckats av östtänkande, men det är väl just vad Prag är, centralt i Europa…

Praktfull är den i på nytt glänsande barock, gotik och romantik……Husen är inte bara intressanta arkitektoniskt – liksom de många affärs-och krogskyltarna i gjutjärn – utan även fasadernas enorma målningar. Och på det astronomiska uret i Gamla Stan ska vi alla stirra döden i vitögat vid klockringningen. Den relativa fattigdomen under kommunismen har räddat staden undan nymodernismens skräckarkitektur. Här finns också en rik skatt av jugendarkitektur, bl a Grand Hotel Europa, Centralstationen, Obecni dum och flera hus på Masarykkajen. Vid sevärdheter som dessa kan man t o m få vara nästan ensam turist i lågsäsong. Slottsområdet är året om en turistisk kökkenmödding. Bättre då att imponeras av landets domkyrka Sankt Vituskatedralen.

Billigt att gå ut

När innehållet i butiker världen över blir alltmer likartat är det ofta mat och dryck som kan berätta att du verkligen rest. I Prag kan du äta och dricka billigt. Tjeckiska och slovakiska viner är behagligt medelfylliga. En halvliter nfylligt, gyllenbrunt tjeckiskt öl kostar ofta cirka 4- 6 SEK.

Maten är ofta bastant, det är inte vegetarianernas drömresmål. Men det finns mycket bra krogar med specialiteer som anka med äpple, rådjursfilé, kanin, vaktel, vildsvin- det mesta serverat med äpplen, något slags rå kål ( men färskare och mycket godare än hemma) Enklare rätter på cafeer och ölstugor är pannkakor, pateer eller pirni syr , god mjuk getost som serveras med smör ,lökoch senap..Du kan själv röra ihop det och bre det på det obligatoriska brödet. På de absioluta toppkrogarna kan varmrätten faktiskt kosta 100-150 kronor. På ett kafé får man pannkakor 15 0ch pate med anklever för 20, en kopp kaffe för nio kronor, en öl är billigare, ett glas vin för en dryg tia. På ölstugornas rustika träbord äter man för 10-20 kronor.

En spårvagnsbiljett med en timmes omstigning kostar 3 SEK. Men efter dessa måltider rekommenderas en stärkande promenad.

Det finns McDonalds. Och en rad korvstånd med tjocka, flottglänsande wurstar i megaformat.

Unna dig ett mål mat på glasverandan i Nebozizek i Malá Strana, Prags sluttande gröna lunga. Här ser du hela Prag nedanför dina fötter. Och du kan ta bergbanan upp och vandra ned. Väl

Över broarna är det kanske dags för en kopp kaffe på Slavia, kanske med ett glas Becherovka, den tjeckiska ”pepparkakslikören” till – eller en öl i någon av källarna., som t ex U Fleku, som lär servera 1.830 000 halvlitrar öl per år- de allra flesta av källarens eget märke; ett mörkt, skummande öl som påminner om en korsning av Guiness och svagdricka. Det serveras endast här och har så gjort sedan stället öppnade år 1499.

Ungdomar stoppade svenskarna

Den som har kort om tid bör ändå se den mäktiga judiska kyrkogården i stadsdelen Josefov, Karlsbron givetvis och ta en minst sagt stärkande (benkramp) prom enad upp till slottet. Var ute tidigt. Området runt Vltavas lilla gren, den som kallas den djävulska, med sina stillsamma vattenhjul på Lillsidan är också en lugn lunga.

Karlsbron, som är 500 meter lång har försvarstorn med betydelse i svensk historia. 1648 plundrade svenskarna slottet och Lillsidan på allt från en stor fontän (nu i Drottningholm) som Silverbibeln. Men ungdomar och judar från ghettot stod i främsta ledet och stoppade dem när de ryckte fram över bron. Någon tacksamhet har de modiga judarna inte fått av historien. Hela den judiska befolkningen utvisades 1541 och 1744. Under andra världskriget utplånades ghettot och förföljelserna fortsatte under Stalin på 1950-talet.

Den privata sektorn i Tjeckien stod redan 1995 för 70% av BNP i Tjeckien, mot ett snitt om 75% i det s k västeuropa. Välutbildad arbetskraft har bidragit till att hålla arbetslösheten nere under omvandlingen efter murens fall. En relativt lågt värderad valuta har gynnat export och turism. Skilsmässan från ”det fattigare” Slovakien har inte missgynnat Tjeckiens utveckling mot en modern västdemokrati.Men det finns fortfarande svarta hål, bl a i rättsväsendet som gör att Tjeckien även fått sin del av öst-västbrottsligheten; penningtvätt, prostitution och knarkhandel, förutom att Prag är berömt för sina ficktjuvar – men givetvis, som alla tjecker säger med beklagan, alla tjuvar kommer utomlands ifrån; bulgarer och albaner utpekas oftast.

Vin & Öl

Urquell och Budvar är prestigeölen. Staropramen har en mer proletär image. De olika ölstugorna tävlar om godaste tappningen fatöl. Frankovka och Svatovav´rinecká är erklänt bra vinhus. Cellarius, inne i en galleria nära Vaclavplatsen och med adress Vodickova 36 är stadens bästa vinbutik med många spännande östmärken och givetvis Bohemia Sekt, i olika storlekar.

Det gröna spöket

Det ser rätt beskedligt ut.; absinth.Som en smält mintkaramell. Med det är tyvärr ingen Fisherman´s Friend heller. Det bränner som eld och smakar rödsprit. Dricker du fler kommer du att få samma grönt spöklika färg som drycken. Gott är det knappast. Men det dödar ju inte på fläcken. Att det ansågs göra folk galna och förbjudits i de flesta länder, framstår med en gång inte längre som mystiskt, utan fullt naturligt. Men det är nog inte fråga om hemliga örter som folk förlorade förståndet av. Det brukar man göra efter tillräckligt mycket ren sprit. Absinth är inget finlir. Men visst finns en liten smak av anis, dränkt i sprit. Eftersmaken har karaktär av en bunmsenbrännare. Smaklökarna dör omedelbart och efterbränningen rusar ut genom näsan. Det här var alltså konstnärernas dryck. Det är möjligt att den skärper sinnena för en kort stund. Ungefär som om man fyller munnen med tio Vicks Blå en kall vinterdag på tio minusgrader. Spårvagnarnas mäktiga ledningsnät i fyrvägskorsningen utanför café Slavia ser plötsligt ännu trassligare ut. Bästa sättet att släcka den präriebrand som brutit ut är att fort få en riktig centraleuropeisk dubbel gräddbakelse och kaffe med grädde. Innan magen kreverar av brisaden som straxt når fram efter att ha testat mastrupens hållfasthet. Glöm inte att se på målningen av den blejke poeten med det gröna spöket vid bordet, längst in i lokalen. Sådan är den, sådan blir du; av absinth.6 cl närmare döden upplevelse för 14 SEK.

Restauranger

V Zatizi Liliova 1 – en av stadens bästa vinkällare.
Mecca U Prohonu – trendställe för det nya köket, en bra bit bortom stråken.
Nebozízek Petrinske sady 411 god mat ,enastående utsikt
Hanavsky Pavilon Letenské sady 174
Michalska Vinarna höärnet Michalska-Havelska vinkällare med fläskstek och biffar
Dynamo Pstrossova 29 – trendigt

Vinkällare

Blatnice Michalska 8
Sumická Mikulandská 12

Kafé

Slavia Narodni/Smetanova – president Havels favoritkafé och tidigare stamlokus snett över gatan från Nationalteatern.
Obecni dum nam Republiky -elegantast, dyrt
U Zavesenyho kafe Radnicke schody 7 –hemtrevligt i slottsområdet

Ölstugor

U Fleku Kremencova 11
U Pinkasu Jungmannovo nám 15
U Malvaze Karlova 10
U Zlateho tygra Husova 17
U Hrocha Thunovska