Du visar för närvarande Paris – Undvik sommarhettan och de långa köerna

Paris – Undvik sommarhettan och de långa köerna

Vem är egentligen kvalificerad att skriva en guide till Paris? Måste man ha bott i Paris i 15 år, och känna till varje bistro och boulangeri? Kanske är det så. Men kanske inte. Vi reste till Paris i bara några dagar, och tyckte att vi lärde oss en del som kan vara bra att veta. I alla fall för nybörjare. Om du aldrig varit i Paris, läs vidare.

Vi valde att åka till Paris i början av november för att undvika sommarhettan och de långa köerna. Det fungerade. Vi hittade billigt flyg med Ryanair, och vi hade ett behagligt höstväder med sol och 15C (vi lämnar inga garantier), och inga nämnvärda köer.

Paris till fots

Centrala Paris är mycket större än t ex centrala Stockholm, men det är fortfarande möjligt att ta sig runt till fots. Man får gå en eller ett par kilometer mellan de stora sevärdheterna, men i gengäld får man uppleva Paris gatuliv. Blir man trött i benen så är det sällan längre än 50 meter till närmaste kafé eller pub.

Vill man inte gå kan man alltid ta tunnelbanan. Den går överallt, och väntetiden är minimal. En biljett kostar 1.40 Euro, obegränsade resor kostar 20 Euro för tre dagar eller 25 Euro för fem. Biljetterna gäller naturligtvis också på bussarna, fast det kostar extra till flygplatserna.

Den som tål att beblanda sig med andra turister kan välja sightseeingbåt på Seine, eller dubbeldäckad buss med toppen avskalad. Båda säljer flerdagarsbiljetter, och man kan gå av och på vid stora turistattraktioner efter behag. Många attraktioner ligger vid Seine, så båten är inte så tokig. Man kan också åka på lyxiga middagskryssningar på Seine. Vackert, men det kostar därefter.

Louvren

Inget besök till Paris är komplett utan att se Mona Lisa. Hon hänger på Louvren, ett fullständigt enormt museum. Det är bäst dela upp besöket till Louvren på flera dagar, det finns allt för mycket att se, mer än vi kan räkna upp här. Kön för att komma in kan verka lång, men den går bara till en säkerhetskontroll och går ganska fort, ca 25 meter i minuten. För oss tog det 3 minuter på en lördagsförmiddag. Är kön alltför lång kan du spara tid genom att ta den undre ingången ifrån tunnelbanan. Gå från pyramiden mot triumfbågen ca 100 m och ta trappan ner. Biljetter köper man från automater i lobbyn en trappa ner under glaspyramiden. Biljetterna kostar 8.50 Euro, men ungdom under 18 går in gratis. Dessutom är många museer i Paris, inklusive Louvren, gratis på första söndagen i varje månad under vinterhalvåret. Många museer stänger på måndagar, men inte Louvren, som istället har stängt på tisdagar. Mer om Louvren hittar du här (på engelska).

Notre Dame

Notre Dame ligger på behagligt gångavstånd från Louvren. Korsa över Seine och gå till vänster längs floden i sakta mak och titta på all gatukonst som utbjuds.

Notre Dame är gratis, men det kostar 8 Euro att gå upp i tornen. Det finns ingen hiss, utan det är bara att ta spiraltrappan upp. Väl uppe är utsikten magnifik. Den som har sett ”Ringaren i Notre Dame” (Disney eller inte) känner igen sig. Gott om Gargoyles. Glöm inte kameran, som också är tillåten inne i Notre Dame.

Eiffeltornet

Vad mer kan vi säga? Måste bestigas. Man kan välja hiss eller trappor. Med trapporna kommer man bara till ”andra våningen”, till toppen måste man ta hiss. Tar man hissen från botten måste man byta på andra våningen och stå i ny kö. Vi valde hissen för båda etapperna. Vi var där på en novembersöndag, och stod i kö 30 minuter för att köpa biljetter (11 Euro) och ytterligare 35 minuter på andra våningen för att byta hiss. Vi rekommenderar att undvika mitt på dagen, dels för att köerna är långa, men framförallt för att Paris är mycket vackrare när solen står lågt på himlen. Ytterligare en fördel med en solig höstdag.

Väl uppe i toppen är utsikten magnifik. Man kan välja mellan två plan, ett inomhus och ett utomhus.

Vägen ner gick lite fortare, men räkna med minst 3 timmar för ett besök. Allt om Eiffeltornet finns här (på engelska).

Triumfbågen

Från Eiffeltornet kan man lätt gå till Triumfbågen. Även här kan man betala 8 Euro och gå 284 steg i en trång spiraltrappa för att komma till toppen. En bra plats att betrakta de berömda hustaken och skorstenarna. Man har en fin utsikt av Champs Elysee och Paris affärskvarter åt andra hållet.

För den som är intresserad av nattfotografi är Triumfbågen en bra plats. Gott om utrymme för stativ, och tät trafik som ger fina nattbilder.

Under Triumfbågen finner man också den okände soldatens grav.

Från Triumfbågen kan man flanera längs Champs Elysee ner till Place de Concorde. Håll hårt i plånboken. Prada’s billigaste handväska kostar 5000. Euros.

Sacre Coeur

Sacre Coeur ligger på en kulle högt över Montmartre. Den är en relativt ny kyrka, färdigställd 1914. Utsidan är lika magnifik som insidan. Kameror är dock förbjudna på insidan. Den stackars vaktmästaren som sprang efter alla med kameror måste ha ett av världens sämsta jobb. Tänk att jaga folk hela dagen bara för att förbjuda dem att ta bilder av en av världens vackraste kyrkor. Otacksamt.

Åk inte till och från Sacre Coeur med sightseeingbuss. Då missar du Montmartre som ligger vid foten av kyrkan. Montmartre has Paris charmigaste kvarter, och är förmodligen den stadsdel som påminner mest om den romantiska bild av Paris som många har format efter att ha gått på bio.

I Montmartre verkar allt mer genuint än vid raden av turistattraktioner vid Seine. Visst finns det souveniraffärer, men också många butiker och kafeer för ”vanligt” folk. Vi samtalade med en man som bott hela sitt 77-åriga liv i Montmartre. Har det ändrats mycket? ”Inte speciellt” var han svar.

Place Pigalle

Nedanför Montmartre hittar man Place Pigalle, Moulin Rouge, etc. Här har skett en del förändringar sedan de romantiska svartvita filmerna spelades in på 50-talet. Visst finns Moulin Rouge och Folies Pigalle kvar, men i omgivningen kryllar det av sex-butiker. Men det kändes fortfarande helt säkert att vandra omkring på gatorna på den mörka novemberkvällen. De klassiska showerna är fortfarande sevärda, men resten av utbudet kan man numera hitta i vilken stad som helst. Vi avstod.

Restauranger

Finns överallt. Vi hade ett femtiotal att välja på inom ett par hundra meter från vårt hotell vid Place de Clichy. Det finns alla sorters mat, från McDonalds till lyxrestauranger. Alla etniska grupper är representerade.

Till frukost kan man gå ner till sitt lokala boulangeri. Även de enklaste kan i regel servera kaffe till sitt bröd. Svart kaffe (cafe noir) betyder expresso, cafe au lait är vanligt kaffe med mjölk.

Om man är upptagen hela dagen med att turista kan man med fördel köpa ”crepes” från små stånd längs gatan. Crepes de sucre et beurre är som en stor svensk pannkaka. En sådan varannan timme höll min tonåring igång hela dagen.

En middag för två med vin kostar runt 30 Euro på en medelklassrestaurang. Dyrare ju närmare turistattraktionerna man kommer. Ett glas 7-Up på kafeet mitt emot Sacre Coeur kostar 6.50 Euro! Gå gärna på de lite mindre, lokala restaurangerna. Alla kypare talar numera åtminstone lite engelska, om skolfranskan har rostat. Dricks är numera inkluderat i notan i Frankrike. Betalar man med kort finns det oftast inte ens en rad att lägga till dricks.

Länktips

Det finns mängder med information om Paris på internet. Några sajter vi använde, alla på engelska:

Paris.org – En bra översikt med länkar till de flesta andra

La Concierge – Har bra information om museum-, tunnelbane- och buss-pass.

Paris Map – Interaktiv karta som också visar bilder av sevärdheter.

Discover France – sidor om tunnelbanan, och mycket mer

Frommer’s Guide to Paris – mycket heltäckande. Finns också i bokform.

Flygplatser kring Paris

Det finns tre flygplatser i närheten av Paris. Charles de Gaulle (CDG) är den största, och hit flyger de flesta reguljärflygbolagen. Härifrån utgår också alla interkontinentala flyg. Om du har en anknytning i Paris är det ofta via CDG.

Orly är en något mindre och äldre flygplats. Det var Paris huvudflygplats innnan CDG öppnades.

Paris Beauvais (BVA) är den minsta av flygplatserna, och också den som ligger längst bort, ca 70 km nordväst om Paris. Hit flyger flera lågprisbolag, bl a Ryanair och Wizz Air. Fördelen med Beauvais är att förseningar är sällsynta, och eftersom den är liten är det nära till allt. Men bussen till Paris tar en dryg timme. Läs mer om Beauvais.