Du visar för närvarande Island – En hetlevrad skönhet
Gullfoss, ett av stoppen på den Gyllene Triangeln.

Island – En hetlevrad skönhet

Eyjafjalljökull har lugnat ner sig, och det mesta av askan har regnat bort. Kvar finns de spektakulära vyerna. [Foto: Bo Sjösten]

Island har aldrig varit hetare. Här finns mer att göra än någonsin och det har t o m blivit billigare. Island är ett åretrunt resmål.

Eyafjallajökull har satt Island på den globala kartan. Liksom på den för tungvrickning. Uttalet är Eja-fjattla-jökull. Men nu har den fimpat och gräset kring dess fot är grönare än någonsin.

Island är knappt tre flygtimmar från Stockholm- eller Göteborg och flygpriserna har gått ned.

Hett vatten. Ja, Island är ett badmål året om. Blå Lagunen visar Islands geotermiska hälsokrafter från sin blåaste sida och ligger på bekvämt avstånd från Keflaviks flygplats. Blå Lagunen lämpar sig väl, även för stop-overs och här finns även hotell och en ny tjusrestaurang.

Reykjavik har flera stora poolbad. Här kan du sträcka ut i bassäng, även när det är snö på kanterna, ja det ger badet en extra dimension. Alla bad har dessutom ”sittingpools”, med 36-38, 40, 42 eller för de härdade 44 gradigt vatten.

Nedanför Reykjaviks inrikesflygplats ligger Nauthólsvik Thermal Beach. Här ligger Islands enda officiella havsbad. En termisk å i dalgången har letts ned till en bred sittingpool vid en vacker ljusgul snäcksandsstrand. Alldeles intill havsranden finns ännu en rund pool, som spiller över sitt hetvatten i den lilla vik mellan lavablock som avgränsats och där hett termiskt vatten blandas med den kalla Atlanten. Alldeles ovanför byggs Reykjaviks nya universitet och här finns en fantastisk gång och cykelväg (eller för inlines) längs hav och stadsdelar, ända ut till Seltjarnarnes, Reykjaviks yttersta udde och stadsdel ut mot havet. Den står sällan i guideböcker. Men miljön kring den lilla Bakkatjörn, golfbanan och den höga fyren på den lilla ön Grótta, dit du oftast kan ta dig torrskodd, är som att komma till någon av Gotlands östra uddar eller Ölands allvar. Åtminstone när Islands sol är nådig.

Vädret torde vara ett av världens mest växlande. Dimma, regn, sol, snö, vind och bleke blandas i en bländande mosaik som alltid är bäst om du har sol och grannviken oväder.

Hamnen i Reykjavik domineras av val- och lunnefågels safaris. Du kan få se delfiner, i sällsynta fall haj och lunnefågel. Det finns valsafari från många andra platser, bl a ut i de djupare vattnet utanför Grindavik och Keflavik, där det finns fler valarter. På just Resetips tur blir det största fyndet en brugdhaj, även om det mest är fenan som syns. Denna världens näst största fisk kan bli 10-15 meter och väga åtta ton.

Det är faktiskt mer än den minke-whale, vikval på svenska, som till slut faktiskt kommer rätt nära. De går oftast ensamma, gillar att eskortera fartyg och blir 8-10 meter med en maxvikt på runt 7,5 ton. Vikvalen har börjat fångas på senare tid. Förr ansågs vikvalen för liten och klen att jaga! Jakten är illa sedd av organisationer som vill värna valen, men faktiskt är vikvalen inte rödlistad och stammen anses livskraftig.

Kanske är det därför så många restauranger på Island numera vågar annonsera såväl valmeny som lunnefågelmiljö. Val ÄR underbart gott, mört, rött kött som den bästa oxfilé. Ingen transmak. Lunnefågel äts med tranbärssås.

Reykjavik är ett matens mecka. Kombinationen av världens bästa råvaror av fisk och skaldjur med modern kock-konst och fantasi gör matupplevelserna otroliga. Lamm är också något man vet att få ut det allra bästa av. Den marinerade, ruttna hajen är dock bara för de modiga, med Svarta Döden till. Den är Islands variant på surströmming och har en kraftig smak av mycket väl lagrad camembertost.

Men visst du kan gå in på en billigare pub och kanske få en Plokkfisk till din starköl. Plokkfisk är hackade filébitar av kolja blandat med smörindränkt potatismos; en husmansrätt.

I den ödsliga kustbyn Stokkseyri, nedanför Hveragardi, slår vi vad om att vi ska bli de enda gästerna. Här verkar vi ensamma med sjöfågel och tång. Men Lobster House, 62 km från Reykjavik är fullsatt. Det blir att vänta en halvtimme på bord. Hummern lockar. För motsvarande 285 SEK blir det 400 gram hummerstjärtar och med hummersoppa före och en rejäl tegelsten tiramisu, där grädden bytts mot skyr (isländsk smetana, en gräddigare och godare gräddfil) skulle en promenad hem till Reykjavik suttit fint.

Men för att riktigt njuta Island måste man utanför Reykjavik.

Golden Circle är den vanligaste dryga halvdagsturen. Men den är och förblir storartat sevärd. Med bil rekommenderar vi den dramatiska väg 435 ut från Reykjavik mot Tingvellir, där Alltinget låg i en dramatisk canyon, vari dömda brottslingar kastades, mot en under vårfloden säker död. Här är naturskönt och fagert sommartid. Tingvellir är också Islands största insjö. Inte många stannar vid Laugarvatn, men sjön får tillflöden från termiska källor och håller badvarmt året om. Av någon anledning badar islänningarna helst i byns Sundlaugur, med swimmingpool och sittingpools, som finns i varje by med termalresurser och därmed 37-38 gradigt vatten utomhus året om.

Geysir har gett namn åt alla sina globala fränder. Själv är den idag bara ett trött pysande. Istället är Strokkur desto livligare och får våldsamma vattenutbrott med några få minuters intervall och sprutar en pysande vattenpelare 30 meter upp. Här finns också Blesi, en intensivt turkos bassäng och flera andra pysande och gurglande fenomen.

Gullfoss är ett av Islands bredaste och skönaste vattenfall. Du kan gå genom vattenridåerna till en hylla över det mäktiga fallet.

Härifrån kan du fortsätta söderut mot kustvägen 1, bort mot Eyjafjalljökull och de två vackra vattenfallen Seljalandsfoss och Skogafoss – Eyjafjalljökull ligger mittemellan.

Här måste du vända om du är på dagstur.

Men väg 1 leder också till färjan ut mot högt sevärda Vestmanneyjar, om du inte flyger från Reykjavik.

Södra kustvägens fortsättning mot Vik, under glaciären Mýrdalsjökull blir dessutom bara vackrare och Vatnajökull med isbergssjön Jökulsárlon är det givna målet. Den ligger direkt vid vägen.

Många möjligheter till ridning och vandring, inkluderat glaciärbesök finns längs vägen. Även golf är populärt på Island. En avstickare norrut från Selfoss tar dig till Kidjaberg GK, en av de vackraste, och även bästa, banorna på Island.

Har du en rejäl 4W-bil bör du inte missa möjligheten att tränga in i inlandet. Det dramatiska, ödsliga och färgrika landskapet kring högfjällslätten invid Landmannalaugar är oförglömligt. Här finns en termisk flod och sjö med 37 gradigt vatten som du kan ”simkrypa” längs till du når en fördämning uppströms, ovan där blir det för hett.

Bilhyra

Bil är det bästa färdmedlet och helst en 4WD. Men det är också det som sjunkit minst i pris. Det är, i synnerhet sommartid, dyrt. Inte blir det bättre av skruvade försäkringsregler. Du får betala försäkring, men listan på vad den inte gäller är lång; vindrutor, stenskott, däck, underrede och ”askskador”, vad det nu kan vara. Antagligen tjänar de mer pengar på att leta rispor och småskador än på att hyra ut bilar. Vad är normal förslitning i ett land fyllt av grusvägar egentligen? Man går inte ens säker om man håller sig till asfaltvägar när nitisk besiktningsman ålar under bilen i letandet efter extra inkomster. Ett klart minus.

Restauranger

Laekjarbrekka hör till de klassiska finkrogarna och håller stilen. Lamm, fisk och valdelikatesser med stor bravur.

Sjávarkjallarinn hör till det nya köket spjutspetsar i källaren nästan under Turistbyrån. Här serveras isländska super-råvaror med japansk touch, en sällsamt lyckad smak-komibination med sparsmakade smårätter som firar sitt kulinariska fyrverkeri. Ta bara ”Lobster pick me up” krukan i foie gras sås med chili sambal, cauliflower och tryffel. Eller sushi på isländska havsdelikatesser. Missa inte vad man kan göra med lamm och marshmallows eller den stora desserten som har ett rent vulkaniskt uppträdande, fast utan aska.

Sevärda museer

Reykjavik Art Museum, för den som vill ha en uppfattning om Isländsk nutidskonst och arkitektur. Klart spännande.

Marinmuseet. Var annars än på denna havsberoende ö borde du besöka ett marinmuseum? Utanför ligger den patrullbåt som spelade en viktig roll i det s k torskkriget mot Storbritannien.

Nattliv

Det börjar vid midnatt på klubbarna. Det är bar- och caféhäng som gäller, många av dem forna fiskarbostäder, anspråkslösa tvåvåningshus med trä- eller plåtpanel.

Reykjavik Welcome Card

ger dig fri tillgång till badanläggningar och Reykjaviks stadsbussar. Bara man lyckas klura ut gåtan att byta vid det lätt avlägsna busstorget så fungerar det smidigt för det finns många busslinjer.

Norra Island

Omkring fyra timmar tar det med expressbuss Reykjavik-Akureiry. Men det kan ta dagar om man väljer de mer expeditionslika och äventyrligare turerna tvärsöver det glaciärklädda inlandet.

Ett bekvämare alternativ är flyget från Reykjaviks city-flygplats.

Här är vi nästan på midnattssolens gräns och i ett frodigt, kullrigt grönt landskap. Som kan bli elakt gult, rött och blålila vid de berömda svavelfälten. Myvatn är stor mystik, en stor insjö fylld med raukar och lommars spöklika rop. Godafoss är det vackraste vattenfallet.